Česko-francouzská hádka a nejednotnost Evropské unie

11.02.2009
Euroskop

Špatné ovzduší ve vztazích mezi Francií a Českou republikou nakonec vyhřezlo na povrch a všichni to vidí. Pro každého, kdo by si přál Evropskou unii jednotnou, to není hezký pohled. Vzájemné škorpení obou zemí analyzoval bruselský zpravodaj deníku Financial Times.

Nedůvěra byla ve vzduchu, ještě než Češi 1. ledna od Francie převzali předsednictví sedmadvacítky. Francouzi pochybovali, že si Češi s tím úkolem poradí. Češi zase měli pocit, že prezident Nicolas Sarkozy chce zůstat ve světle ramp i po skončení šestiměsíčního předsednictví francouzského. Jako by šlo o boxerský duel, stará Evropa byla v červeném rohu, nová Evropa zaujala modrý a začínalo první kolo.

Od minulého týdne se ale věci pohnuly od špatného k horšímu. Sarkozy rozčílil českého premiéra Mirka Topolánka, když v televizním interview naznačil, že francouzské automobilky by měly produkci ve východní Evropě přemístit do Francie výměnou za daňové úlevy od francouzské vlády.

Topolánek odpověděl v rozhovoru, který v pondělí zveřejnily Hospodářské noviny, že Sarkozyho výroky jsou neuvěřitelné a že jsou schopné podkopat úsilí české vlády zajistit parlamentní schválení Lisabonské smlouvy.

Později týž den Francie oficiálně oznámila plán pomoci francouzskému automobilovému průmyslu ve výši šesti miliard eur (asi 150 miliard korun).

Podrobnosti plánu ale chyběly. Topolánek v Praze oznámil, že má v úmyslu svolat v únoru do Bruselu lídry EU na mimořádný summit o tom, jak by Evropská unie měla odpovědět na finanční krizi a hospodářskou recesi. Jako jeho důvod takového summitu uvedl zvláště to, co nazval Sarkozyho ochranářská opatření a výroky.

Hluboká propast nejednoty EU dosáhla vrcholu ještě v pondělí, kdy Elysejský palác na svém webu zveřejnil Sarkozyho dopis německé kancléřce Angele Merkelové. V listu francouzský prezident navrhl vrcholnou schůzku úplně stejného druhu, jaký právě přednesl Topolánek.

Pravda je, že Francouzi nejsou jediní, kdo si myslí, že české předsednictví nefunguje dobře. V západních metropolích je široce rozšířen názor, že Češi nezajišťují rozhodné vedení EU v dobách finanční krize. Mnozí si myslí, že Češi jsou až příliš náchylní tomu vyjadřovat vlastní mínění, místo aby jednali jako nestranný koordinátor názorů 27 vlád.

Češi si ovšem myslí, že Sarkozy a francouzská vláda jim nikdy nedali skutečnou šanci v čele EU. Myslí si, že Sarkozyho výroky o automobilovém průmyslu jasně překročily míru a jeho ekonomický nacionalismus je nebezpečím pro celou Unii. Roztržka bude nepochybně časem zažehnána, ale když si uvědomíte, co je v sázce v době zápasu s finanční krizí a recesí, je jasně vidět, že Evropská unie neprožívá právě svou nejlepší hodinku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek