Ekonomický summit ke krizi proběhne 1. března

11.02.2009
čtk

Mimořádný summit Evropské unie k ekonomické krizi se uskuteční 1. března v Bruselu. Po setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem to řekl český premiér Mirek Topolánek. V květnu svolá české předsednictví rovněž mimořádné zasedání členských zemí, které bude řešit dopady hospodářské krize na zaměstnanost.

Barroso varoval vrcholné představitele jednotlivých členských států, aby se nesnažili být rytíři, kteří se všechno, zejména současné ekonomické problémy, snaží vyřešit sami. Podle českého premiéra Mirka Topolánka může krizi překonat pouze koordinovaný přístup všech členských států a nástroje vnitřního trhu EU.

Česká republika by chtěla na summitu od EU slyšet jasné odmítnutí protekcionismu. „Všechna opatření, která činíme na národní úrovni, abychom pomohli našim ekonomikám, musejí respektovat společná pravidla a musejí být úzce koordinovaná, řekl český premiér.

Mimořádný summit ovlivní hodnocení současných záchranných plánů na posílení krizí zasažené ekonomiky „sedmadvacítky, které příští týden zveřejní Evropské komise. Problematický je například několikamiliardový francouzský balíček. Komise, která dohlíží na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže proto Paříž požádala o podrobnosti plánu.

Před bruselskou schůzkou bude mít EU k dispozici také návrhy zvláštní komise o budoucím dohledu nad finančním sektorem v EU. Právě stabilizace finančního sektoru je jedním z důvodů svolání mimořádného summitu. Evropská unie si na něm chce mimo jiné ujasnit pravidla pro ohodnocování a převádění takzvaných toxických aktiv bank státem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek