EU začala jednat v Moskvě

11.02.2009
čtk

V Moskvě dnes začala schůzka Evropské unie a Ruska pod vedením nynějšího českého předsednictví EU. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, pod jehož takotovkou jednání z evropské strany probíhají, před začátkem zdůraznil, že za českého předsednictví musí pokročit jednání EU a Moskvy o nové smlouvě o strategickém partnerství. Ministr přicestoval do Moskvy přímo z Washingtonu, kde nová americká administrativa přehodnocuje plány na stavbu protiraketového systému ve střední Evropě. Není vyloučeno, že setkání v Moskvě se dotkne i tohoto tématu.

Jednání takzvané Trojky EU se účastní evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země ve druhé půli roku převezme po Česku předsednictví EU.

Považujeme naše vztahy za strategické a partnerské… I v těch nejsložitějších situacích se Rusko a EU dokázaly soustředit na podstatu a dosáhnout dohody, řekl v úvodu jednání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko je rovněž klíčový partner v mnoha mezinárodních otázkách, jako je blízkovýchodní mírový proces, či íránská problematika, prohlásil zase Schwarzenberg.

Šéf české diplomacie přiletěl na schůzku přímo z Washingtonu, kde od nové šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové slyšel, že USA jsou ochotny přehodnotit výstavbu svého protiraketového systému v Polsku a v Česku, změní-li Írán svůj postoj k vývoji jaderných zbraní.

Washington doposud nutnost základny ve střední Evropě zdůvodňoval právě obranou proti chování nevyzpytatelných států jako Írán či Severní Korea. Rusko ale vždy plány na stavbu základny považovalo za namířené proti sobě.

Dnešní jednání na úrovni ministrů zahraničí předchází plánovanému summitu EU-Rusko, který se má konat koncem května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek