Evropská komise představila pravidelný průzkum mínění o EU

11.02.2009
čtk

Zastoupení Evropské komise v České republice dnes zveřejní pravidelný průzkum veřejného mínění Eurobarometr. Nabízí přehled názorů občanů na různé aspekty fungování sedmadvacítky i na jejich život.

Například loni v červenci průzkum ukázal, že Češi patří mezi spokojenější obyvatele Evropské unie, za největší problémy své země považovali zdravotnictví a rostoucí ceny. Se svým životem bylo spokojeno 82 procent občanů ČR, což bylo o pět procent více než celoevropský průměr. Zdravotnictví trápilo necelých 40 procent dotazovaných.

Dnes zveřejněný průzkum Eurobarometr z podzimu 2008 uvedl, že Češi považují české předsednictví EU za důležité, Tento názor zastává 78 procent lidí. Dvě třetiny Čechů podle průzkumu také v médiích zaznamenaly informace vztahující se k předsedání.

Například lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) konstatoval, že většina občanů ČR se o české předsednictví v EU nezajímá.

Eurobarometr uvedl, že v celoevropském měřítku bylo loni blížící se půlroční předsednictví Česka spíše neznámé. V průměru o něm měla informace jen pětina obyvatel ostatních členských států. Větší povědomí nicméně panovalo na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek