Koncem března se uskuteční jednání o vstupu Chorvatska do EU

11.02.2009
čtk

Nynější české předsednictví EU uspořádá 27. března v Bruselu konferenci s Chorvatskem, jež zhodnotí přibližování této balkánské země k Evropské unii. Jednání, která budou spíše technického rázu, zhodnotí pokrok v chorvatském přibližování Evropské unii a zváží, jak by mělo přibližování této země k sedmadvacítce pokračovat.

Půjde o setkání na nižší úrovni hlavně o technických aspektech přístupových jednání. Evropskou unii bude reprezentovat česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová jako zástupkyně nynějšího českého předsednictví EU.

Ve stejnou dobu se ovšem bude v Česku konat neformální setkání ministrů zahraničí zemí EU. A na této schůzce by mohla být na rozdíl od zmiňované konference v Bruselu vznesena i mnohem političtější otázka, jež chorvatské vstupování do EU komplikuje: chorvatsko-slovinský hraniční spor. Kvůli němu ztěžuje Slovinsko, členská země EU, kandidátskému Chorvatsku přístupová jednání.

Chorvatsko předložilo dokumenty, které sporné hraniční území se Slovinskem prohlašují za své území. Záhřeb tyto listiny odmítá stáhnout.

Lublaň nesouhlasí s chorvatskou představou o vedení společné hranice, protože by prý znemožnila volný přístup země do mezinárodních vod. Slovinsko proto blokuje jednání o kapitolách, které s hraničním sporem souvisí.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nedávno řekl, že doufá, že spor se brzy uhladí a Chorvatsko bude moci otevřít další přístupové kapitoly nezbytné pro členství v EU. Podle šéfa české diplomacie by bylo žádoucí, kdyby Záhřeb jednání o přistoupení zakončil koncem roku, tedy v době švédského předsednictví EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek