Schwarzenberg: EU v Afghánistánu pomůže s policií

11.02.2009
čtk

Hlavní těžiště příští strategie Spojených států v Afghánistánu bude podle amerického ministra obrany Roberta Gatese spočívat v civilním, nikoli vojenském sektoru. S odvoláním na včerejší rozhovor s Gatesem to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

To je také náš názor, že bychom právě na tomto poli mohli více spolupracovat, konstatoval Schwarzenberg, který ve Washingtonu jednal z titulu České republiky jako předsednické země Evropské unie.

O navýšení počtu vojáků z evropských zemí se podle něho na schůzce nehovořilo. Bylo jasné, že více bychom se měli starat o policii. Afghánská armáda se v posledních letech značně vylepšuje, u policie to vypadá značně bídně. Tam že bychom měli nasadit mnohem více lidí, řekl Schwarzenberg. Zmínil zejména policejní instruktory a další odborníky, kteří by afghánskou policii školili a pomáhali jí na začátku jejího působení.

Nový americký prezident Barack Obama hodlá v příštím období přenést důraz z Iráku právě na Afghánistán, kde roste odpor skupin extremistického hnutí Taliban a teroristických organizací. Očekává se, že nová washingtonská administrativa svoji vojenskou přítomnost v Afghánistánu zdvojnásobí.

Už nyní je v této asijské zemi asi 70.000 zahraničních vojáků, z toho 33.000 amerických. Jde o nejvyšší počet od invaze USA v roce 2001. Většina Američanů slouží pod velením NATO, v jehož čele stojí americký generál. Zbývající vojáci jsou začleněni do jednotek koalice Trvalá svoboda vedené Spojenými státy, jež má 13.000 mužů.

Z České republiky má po nedávném navýšení jejího kontingentu v misi NATO v zemi působit až 480 příslušníků ozbrojených sil. Dalších až sto vojáků bude do konce roku v Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek