České předsednictví k ochraně dětí

12.02.2009
čtk

Děti na celém světě je nutné chránit před dopady válek včetně únosů za účelem jejich zneužívání jako bojovníků, sexuálních otroků nebo sloužících. Při příležitosti Mezinárodního dne proti využívání dětských vojáků to dnes v prohlášení uvedlo české předsednictví EU.

Podle něj je třeba řešit krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé dopady ozbrojených konfliktů na děti účinným, udržitelným a komplexním způsobem. EU je i nadále hluboce znepokojena situací, které jsou na celém světě vystaveny děti v ozbrojených konfliktech, uvedlo české předsednictví.

Třináct let po zveřejnění průkopnické studie Graçy Machelové Dopad ozbrojených konfliktů na děti je pokrok pro desítky tisíc dětí, které i v současné době bojují v ozbrojených silách v různých zemích, nebo se stávají oběťmi v ozbrojených konfliktech, stále ještě příliš pomalý. Děti jsou i nadále unášeny, zabíjeny, zmrzačovány, znásilňovány či jinak pohlavně zneužívány, dodává prohlášení.

I nadále se útočí na školy a nemocnice pečující o děti a ani v současnosti se dětem nedostává humanitární pomoci. V důsledku měnícího se charakteru konfliktů, kdy dochází k situacím, při nichž není zajištěna bezpečnost životů civilního obyvatelstva, je utrpení dětí stále větší. Především dívky jsou postiženy rostoucím používáním sexuálního násilí jako válečné zbraně, zdůrazňuje text.

Dohodu OSN, která zakazuje nucené rekrutování či zneužívání dětí mladších 18 let v ozbrojených konfliktech, ratifikovalo 126 zemí a v platnost vstoupila 12. února 2002. Tento den je každoročně připomínám coby Den červené ruky (Red Hand Day). Ovšem dětští vojáci jsou stále využíváni v nejméně 15 zemích a územích včetně několika, které dohodu ratifikovaly, uvádí na svých internetových stránkách organizace Human Rights Watch (HRW).

Mezi tyto země patří Afghánistán, Barma, Čad, Filipíny, Indie, Irák, Kolumbie, Kongo, Palestina, Somálsko, Srí Lanka, Středoafrická republika, Súdán, Thajsko a Uganda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek