EP posuzuje plán obnovy evropských ekonomik

12.02.2009
čtk

Nový plán pro obnovu evropského hospodářství je hlavním tématem dvoudenního společného zasedání představitelů Evropského a národních parlamentů, které se počátkem příštího týdne uskuteční v Bruselu. Týkat se bude obnovy evropských ekonomik, které byly zasaženy finanční krizí. Stanovisko českého předsednictví EU má přednést ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Parlamentní setkání bude předcházet summitu EU, který české předsednictví svolalo na počátek března také do Bruselu s cílem řešit hlavně dopady finanční krize na evropskou ekonomiku. Další mimořádné zasedání, na němž se bude jednat o dopadech krize na zaměstnanost, se bude konat v květnu v Praze.

Ekonomické otázky, spolu s energetickou bezpečností a zahraničněpolitickými aspekty směřování Unie, jsou priority našeho předsednictví a samozřejmě to platí i pro parlamentní dimenzi, uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) dostává téma naléhavost kvůli různým názorům na řešení krize.

V Unii se debatuje o tom, zda podpůrné národní balíčky na pomoc ekonomikám či jednotlivým sektorům nemají znaky protekcionismu. Evropská komise příští týden zveřejní hodnocení dosavadních záchranných plánů na posílení krizí zasažené ekonomiky sedmadvacetičlenného bloku.

Součástí jednání zástupců parlamentů bude i úterní slavnostní předání daru českých zákonodárců evropským kolegům. Je jím rozměrná reprodukce kolorovaného mědirytu Mapa Evropy v podobě ženy z knihy Itinerarium Sacrae Scripturae, kterou vydal Daniel Adam z Veleslavína v roce 1592. Starobylé podobenství našeho kontinentu jako půvabné ženy výmluvně ilustruje, že vize jednotné Evropy sahají hluboko do naší historie, uvedl v této souvislosti Vlček.

Velkoplošná kopie mědirytu se poprvé objevila ve Valdštejnské zahradě v areálu Senátu při oslavách vstupu ČR do EU před pěti lety. Nyní zdobí prostor pro veřejnost v jednacím sále horní komory. Česko je na mědiritu zobrazeno jako jakési srdce Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek