News.de: Summit EU je lakmusový test evropské soudržnosti

12.02.2009
čtk

Francouzský prezident ohrožuje protekcionistickými návrhy evropský integrační proces, proto je mimořádný summit EU velmi důležitý, napsal německý zpravodajský server news.de. Je naplánovaný na 1. března a státy EU by na něm měly ukázat, jak vážně to nyní se společenstvím myslí.

Zdá se, že Nicolas Sarkozy má v současné době na mysli jen příští volby ve své zemi. Se svým konjunkturním programem hledí především na francouzské občany. V minulých dnech rychle zapomněl na bravurní roli velkého Evropana, kterou vykonával. Ke slíbené státní pomoci pro domovský automobilový průmysl připojil takovou podmínku, že by mohla být ve všech učebnicích jako ukázkový příklad protekcionismu. A ihned k tomu přidal komentář: Není ospravedlnitelné postavit v Česku továrnu, aby se auta prodávala ve Francii.

Že tuto Sarkozyho větu přijalo mnoho Francouzů jako zadostiučinění, se zdá pochopitelné. Ale spoustu Čechů musela tato slova zasáhnout jako rána, především ty, kteří se rozhodli pro auto z této velké partnerské země. Takové časy, kdy se na českých silnicích proháněly jen škodovky, jsou totiž dávno pryč.

Samozvaný zachránce francouzského automobilového průmyslu si vedle vnitroevropského rozladění vysloužil i kroucení hlav mnohých evropských ekonomů. Ačkoliv francouzští výrobci jako konsorcium PSA kvůli nižším nákladům vyrábí vozy Peugeot 107 a Citroen C1 v Česku, nevydělávají na rozhodnutí, kde továrna bude, jen místní lidé. Zaprvé to posílí východoevropský trh a tím také poptávku po francouzských produktech. A zadruhé může francouzský výrobce aut díky ušetřeným nákladům investovat více peněz do výzkumu. Bude tak více konkurenceschopný a může tím zajistit dosavadní francouzská pracoviště.

Sarkozyho návrh je poměrně bezduchý a to, zda ho schválí úřad pro ochranu hospodářské soutěže Evropské komise, je otázkou. Ale návrat k protekcionismu nadále zůstává reálným nebezpečím krize. I další záchranné balíčky mají rozeznatelné tendence protekcionalismu – zestátnění bank či podpora domácího průmyslu státními zárukami. Světová obchodní organizace (WTO) proto varovala na světovém hospodářském fóru v Davosu před tím, že se budou jednotlivé státy předhánět v ochraně svých trhů, což ekonomickou krizi jenom posílí.

Aby se tomu zamezilo a aby se spolupráce opět upevnila, je mimořádný summit EU enormně důležitý. Toto setkání bude lakmusovým testem, zda státy berou vážně evropské vůdčí myšlenky, nebo opět upadají do smýšlení národních států.

Přitom by se ale nemělo zapomínat na jedno: Evropa už z hospodářského hlediska jednotlivým státům pomohla k většímu blahobytu. Svobodný trh pro vnitroevropské obchodování je garantem pro hospodářský růst společenství. Jen další pokračování v této cestě nabízí šanci, jak krizi překonat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek