Pozor na stážistky. EU varuje před špionáží

12.02.2009
čtk

Evropská komise písemně varovala zaměstnance před narůstající špionážní aktivitou ze strany členských států, nátlakových skupin a novinářů. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na text varování a mluvčí EK Valerii Rampiovou.

Případ jako první rozvířil německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle deníku Komise vydala v prosinci interní oběžník, což Rampiová na pravidelném briefingu EK potvrdila.

Nedávné případy ukazují, že hrozba špionáže proti Komisi se denně zvyšuje, že některé země, nátlakové skupiny, novináři a soukromé agentury se snaží získat citlivé a chráněné informace, citovala AFP.

Šéf bezpečnosti Evropské komise v oběžníku uvedl, že citlivé informace vyhledávají lidé napojení na zpravodajské služby, kteří jednají v utajení. Jako špion prý může vůči EK působit například stážista, počítačový expert či člen úřadu některé země.

Rampiová se na briefingu o údajném zapojení oficiálních složek některých států do špionáže nezmínila. Naopak poznamenala, že Komise s nimi úzce spolupracuje a snaží se o efektivní zajištění svých budov, zaměstnanců i interního materiálu.

Komise podle Rampiové čelí snaze získat citlivé informace jako jakákoliv jiná velká organizace. Mezi těmi, kteří by mohli působit jako špioni, Rampiová jmenovala lobbisty, novináře, ale v žertu také dlouhonohé blonďaté stážistky.

Podle Rampiové je na pováženou již právě fakt, že oběžník EK s interními informace unikl do médií. Mluvčí však zároveň popřela, že by Komise hodlala omezit přístup novinářů k informacím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek