Darling: musíme zabránit protekcionismu

14.02.2009
čtk

Německý ministr financí Peer Steinbrück a jeho britský protějšek Alistair Darling dnes varovali před protekcionismem, který by mohl podobně jako ve 30. letech minulého století prohloubit ekonomickou krizi.

Ministři se tak vyjádřili před zasedáním finančních představitelů sedmi nejvyspělejších průmyslových zemí G7 v Římě.

Podle Darlinga musí všechny země udělat vše, co je v jejich silách, aby zmírnily dopady krize, ale musí zabránit tomu, aby se jim situace vymkla z rukou. Musíme zabránit návratu k protekcionismu, řekl Darling poté, co dorazil na setkání. Návrat k protekcionismu by byl katastrofální, stejně jako byl ve 30. letech, dodal.

Stejný postoj vyjádřil německý ministr financí. Musíme učinit vše, abychom zajistili, že se historie nebude opakovat, uvedl Steinbrück. Německo bude podle Steinbrücka podporovat volný obchod, aby se svět neocitl ve zhoubné spirále protekcionismu jako v 30. letech.

Otázka ochranářských opatření, k nimž nyní některé země ve snaze pomoci svým ekonomikám přistupují, bude hlavním tématem mimořádného summitu Evropské unie, který české předsednictví svolalo do Bruselu na 1. března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek