EÚD kritizuje rozvojovou pomoc ES ve zdravotnictví

19.02.2009
Euroskop

Ve zvláštní zprávě „Rozvojová pomoc ES zaměřená na zdravotnické služby v subsaharské Africe“ zveřejnil Evropský účetní dvůr výsledky auditu, jehož cílem bylo posoudit, do jaké míry byla pomoc ES účelná při zlepšování zdravotnických služeb v subsaharské Africe.

Auditoři Evropského účetního dvora se pro kontrolu účelnosti pomoci Evropských společenství při zlepšování zdravotnických služeb v subsaharské Africe rozhodli na základě zprávy OSN z roku 2007. Zpráva hodnotila celosvětový pokrok při plnění rozvojových cílů tisíciletí, na něž by se měla mezi roky 2000 a 2015 soustředit rozvojová spolupráce.

Rozvojové cíle tisíciletí uznávají zásadní význam zdraví pro snižování chudoby. Tři z osmi rozvojových cílů tisíciletí se přímo týkají zdraví: cíl 4 – omezit dětskou úmrtnost, cíl 5 – zlepšit zdraví matek a cíl 6 – bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem. OSN poukázala na skutečnost, že nejproblematičtějším regionem co se týče dosahování cílů v oblasti zdraví je subsaharská Afrika.

Audit zkoumal, zda objem finančních a lidských zdrojů, které Komise přidělila na zdravotnictví, odrážel její závazky v této oblasti a zda Komise zrychlila provádění této pomoci. Dále audit posuzoval, nakolik účelně využívala Komise různých nástrojů k podpoře zdravotnictví, především rozpočtovou podporu, projekty a Světový fond boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

„Celkově se financování zdravotnictví ze strany ES jako podíl jeho celkové rozvojové pomoci od roku 2000 nezvýšilo navzdory závazkům Komise spojeným s rozvojovými cíli tisíciletí a zdravotní krizi v subsaharské Africe, kritizuje účetní dvůr Komisi.

Zpráva došla rovněž k závěru, že výše finanční pomoci značně pokulhává za referenční hodnotou stanovenou Evropským parlamentem, totiž přidělit 20 % celkových ročních závazků na programy rozvojové pomoci v oblasti základní zdravotní péče a základního a středního vzdělávání.

„Co se týče přidělování finančních zdrojů, přispěla Komise značnými prostředky k založení Světového fondu boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Komise se však příliš zaměřila na financování boje s těmito chorobami avšak na úkor podpory posílení zdravotnických systémů partnerských zemí, přestože to mělo být její prioritou a zásadním předpokladem pro dosažení rozvojových cílů tisíciletí, tvrdí auditoři.

Tiskové prohlášení člena EÚD Jana Kinšta – Zvláštní zpráva č. 10/2008 – Rozvojová pomoc ES zaměřená na zdravotnické služby v subsaharské Africe

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek