Scheffer: NATO potřebuje novou strategickou koncepci

19.02.2009
čtk

Severoatlantická aliance potřebuje novou strategickou koncepci, která zohlední nové hrozby, jež představují globální oteplování, dodávky energií a kybernetičtí zločinci. Řekl to dnes v Krakově generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer na úvod dvoudenního neformálního setkání ministrů obrany NATO.

Scheffer řekl, že doufá, že na dubnovém zasedání NATO schválí deklaraci, která se týká nové strategické koncepce.

Generální tajemník, který letos končí ve funkci, připomněl, že stávající strategie pochází z roku 1999, kdy aliance měla 19 členů. V současnosti jich je 26 a zakrátko by do NATO mohly vstoupit Chorvatsko a Albánie.

Nový dokument by měl podle Scheffera brát ohled nejen na ohrožení, které představují zbraně hromadného ničení, ale také na hrozby v souvislosti se změnami klimatu a s kybernetickými zločinci, kteří nepotřebují ani jednoho vojáka, ale mohou ochromit zemi.

Scheffer dodal, že nová strategie by se měla opírat o dosavadní zkušenosti aliance, a to mimo jiné o zkušenosti ze spolupráce s Ruskem. Naznačil, že bez ohledu na rozdílné názory je nutné pokračovat v dialogu s Moskvou, který trval i v nejtěžších chvílích studené války.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek