Gates v Krakově o protiraketové obraně

20.02.2009
čtk

Spojené státy žádají od Polska více času na rozhodnutí, jak budou dále postupovat ohledně plánu na vybudování protiraketového štítu v Polsku a Česku. Řekl to dnes americký ministr obrany Robert Gates na schůzce ministrů obrany NATO v Krakově. Podle české diplomacie jsou jeho slova v souladu s tím, co zaznělo na nedávných jednáních v USA.

O protiraketové obraně hovořil Gates s polským premiérem Donaldem Tuskem a ministrem obrany Bogdanem Klichem. V zásadě jsem jim řekl, že tato vláda potřebuje více času, řekl novinářům Gates po skončení dvoudenního neformálního zasedání.

Nová administrativa se musí s technickými aspekty systému seznámit. Postoj k protiraketové obraně jako takové se ale nemění a USA mají v úmyslu v této myšlence dál pokračovat, uvedla na dotaz ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Čas potřebuje podle Gatese nová americká administrativa na to, aby se seznámila s projektem v kontextu vztahů s Polskem, Českem a spojenci, v souvislosti se závazky, které Spojené státy daly v rámci evropské raketové obrany, a také v kontextu vztahů s Ruskem. Při rozhodování o budoucnosti protiraketového systému ale vezmou Spojené státy obavy Ruska do úvahy, prohlásil Gates.

Americká vláda podle Gatese zatím nemá zcela jasno, jaké dopady bude mít její raketová politika na vztahy s Ruskem. V každém případě však přišel čas na jejich zlepšení, dodal ministr. Odvolal se přitom na slova amerického viceprezidenta Joea Bidena přednesená na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově. Zopakuji, co řekl viceprezident Biden v Mnichově, tedy to, že tato vláda skutečně věří, že je na čase znovu uspořádat naše vztahy s Ruskem a pohnout se dopředu, dodal Gates.

O vhodnosti spolupráce s Ruskou federací na protiraketovém deštníku dnes také mluvil Gates v Krakově se svými ministerskými kolegy z NATO, uvedla česká ministryně obrany Vlasta Parkanová. Gates je podle ní rovněž ujistil, že plány Washingtonu jsou slučitelné s plány Severoatlantické aliance.

Prezident Barack Obama se nyní podle Gatese zabývá ekonomickou krizí ve své zemi a přehodnocuje vojenskou politiku v Afghánistánu a Iráku. Přezkoumává také protiraketovou obranu ve střední Evropě, proti níž vehementně brojí Rusko. To považuje projekt za hrozbu pro zachování tradiční rovnováhy moci.

Na dotaz, zda zpráva OSN o stavu příprav íránského jaderného programu uspíší práci na projektu protiraketové obrany, Gates řekl, že ještě ten dokument nezná. Připomněl, že právě obava z íránských balistických střel a chybějící vůle Íránu ke spolupráci s OSN stály u koncepce vzniku protiraketové základny v Evropě.

Plán na vybudování protiraketového štítu, jehož radarová část má stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku, navrhla vláda předchozího amerického prezidenta George Bushe.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek