Polsko navrhuje schůzku lídrů střední a východní Evropy

20.02.2009
čtk

Před začátkem neformálního ekonomického summitu Evropské unie, který se uskuteční 1. března v Bruselu chce Polsko iniciovat setkání šéfů států a vlád střední a východní Evropy. ČTK to sdělil důvěryhodný diplomatický zdroj. Mluvčí českého předsednictví Jiří František Potužník zatím informace o konání malého „summitu před summitem“ nepotvrdil.

Podle diplomatického zdroje se Polsko snaží na schůzku zajistit účast českého premiéra Mirka Topolánka a šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Agentura Reuters napsala, že Varšava chce pozvat zástupce Česka, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Bulharska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Na schůzce by regionální lídři mohli debatovat o projektech na pomoc automobilovému průmyslu a bankám, které se ocitly ve finančních problémech. lídři nových členských států by měli zajistit, aby řešení finanční krize nedominovaly zájmy západoevropských států.

Česká republika si od setkání šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky slibuje odmítnutí protekcionismu. O něm se v bloku v poslední době poměrně vášnivě debatuje v souvislosti s různými podpůrnými národními balíčky na pomoc ekonomikám či jednotlivým sektorům sužovaným dopady finanční krize.

Významně k tomu přispěly plány Francie na pomoc domácím automobilkám. Evropská komise v reakci na plánovanou mnohamiliardovou finanční injekci do francouzského automobilového průmyslu uvedla, že plán vyvolává řadu otázek. Brusel Paříž požádal o objasnění podrobností plánu. Francie tvrdí, že balíček není v rozporu s unijním právem a nejde prý o protekcionářství. Paříž už podrobnosti Bruselu dodala, EK je ale zatím nevyhodnotila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek