EU debatuje o zahraniční politice

23.02.2009
čtk

Nesnadnými jednáními o návrzích Evropské komise na finanční podporu vybraným energetickým projektům, přípravami jarního summitu Evropské unie či situací na Blízkém východě se budou na dnešním jednání v Bruselu zabývat ministři zahraničí a pro evropské záležitosti.

Zástupci 27 členských zemích bloku za řízení šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga a vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry proberou i situaci na západě Balkánu a v Afghánistánu a budou také diskutovat o výhledech takzvaného východního partnerství. To je projekt, který by měl vytvořit prostor pro užší spolupráci EU s několika bývalými sovětskými republikami, přičemž oficiálně by partnerství mělo být zahájeno na květnovém summitu v Praze.

V otázce energetických projektů ministři zváží nový plán Evropské komise, která navrhuje poskytnout například na propojování energetických sítí či budování zásobníků plynu 3,75 miliardy eur. Návrh počítá mimo jiné s tím, že by Brusel vynaložil na rozšíření zásobníků 35 milionů eur (zhruba miliardu korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek