EU plánuje posílit civilní misi v Afghánistánu

23.02.2009
Euroskop

Podle očekávání by na dnešním setkání ministrů zahraničí měli zástupci EU přislíbit americké administrativě „vyšší kvalitu a kvantitu“ zapojení v civilních programech a budování státu v Afghánistánu. Informuje o tom server Euractiv.

Američtí představitelé již dlouho požadují větší angažovanost Evropy v Afghánistánu. Ve středu americký ministr obrany Robert Gates řekl, že Obamova administrativa doufá, že spojenci z NATO, v jejichž zemí je Afghánská mise politicky nepopulární, budou moci významně přispět k civilnímu rozvoji zbídačené země.

Ve čtvrtek se sešli ministři členů NATO v polském Krakově, kde debatovali také o bezpečnostní situaci v Afghánistánu. Podle mluvčího NATO evropští členové byli vyzváni, aby se v zemi výrazněji zapojili.

Dnešní schůzka ministrů zahraničí je první příležitostí od nástupu prezidenta Obamy, kdy šéfové evropských diplomacií budou jednat o situaci v této válkami poničené zemi. Evropský diplomat řekl pro Euractiv, že EU chce zahájit proces přehodnocení evropských závazků. Zdůraznil, že hodnota EU je v civilní síle, tzv. soft power. Výslovně zmínil jako zásadní projekty podpoření srpnových celostátních voleb a posílení policejní mise EU.

EU zahájila policejní misi Eupol v červnu 2007. Rozhodnutí zvýšit její kontingent z 200 na 400 členů však doposavad nebylo realizováno.

Prezidentské volby plánované na 20. srpna, jejichž náklady se odhadují na 200 milionů dolarů, EU významně finančně podporuje. Hlasování bude druhým rozhodováním o prezidentovi státu od zahájení Američany vedeného útoku proti vládnoucímu režimu Talibanu v roce 2001.

Podle diplomatických zdrojů by afghánská otázka měla mít významné místo v agendě všech významných setkání EU až do srpna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek