EU se neshoduje na financování energetických projektů

23.02.2009
čtk

Na dnešním jednání v Bruselu se ministři zahraničí a pro evropské záležitosti zabývali plánem poskytnout miliardy eur z unijního rozpočtu na desítky energetických projektů v Evropě. Názory jednotlivých států na přepracovaný návrh Komise se však výrazně rozcházejí.

Neblokujeme to, ale je třeba o tom diskutovat, a to nejen pro nás, řekl dnes v Bruselu šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Výhrady proti novému plánu Komise zaznívaly z vícero evropských států. Doufáme, že může být upravena, uvedl o nové verzi plánu španělský státní tajemník pro evropské záležitosti Diego Lopez Garrido.

Peníze pocházejí z neutracených prostředků z loňského rozpočtu Evropské unie. Původní lednový návrh počítal s částkou 3,5 miliardy eur, především na propojení energetických sítí mezi státy. Po mnohostranné kritice Komise návrhy upravila, přerozdělila část prostředků a přidala dalších 275 milionů eur.

České předsednictví však přepracované návrhy Bruselu na rozšíření zásobníků na plyn vítá. Myslím, že ten aktualizovaný návrh je lepší, řekl ještě před jednáním český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Česko původně na rozšíření zásobníků na plyn mělo získat 25 milionů eur, podle změněných plánů by to mělo být o deset milionů eur více. Podobně jako Češi by si nakonec mohli polepšit Slováci. Zatímco původně jim Komise chtěla přidělit 20 milionů eur na propojení plynovodů mezi Slovenskem a Maďarskem, nově se na seznamu objevilo i propojení plynovodů mezi Slovenskem a Polskem, na něž má putovat rovněž 20 milionů eur.

Finanční podpora naopak byla snížena projektu Nabucco, který české předsednictví podporuje. Podle původního návrhu na něj mělo jít zhruba 250 milionů eur z celkové částky, nový návrh počítá s 200 miliony eur.

Evropská komise doufá, že se země na jejích návrzích dohodnou již na březnovém summitu EU, který se uskuteční 19. a 20. března v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek