Východoevropský mini-summit EU

23.02.2009
Euroskop

Ještě před setkáním celé Evropské unie na summitu, který by měl řešit ekonomickou krizi, plánují středo- a východoevropští členové Unie mini-setkání, kde chtějí koordinovat společný postup vůči krizi, informuje o tom internetový server EUobserver.com.

Polsko svolalo tento summit jako odpověď na protekcionistické tendence větších států, zejména vzhledem k automobilovému průmyslu. Schůzka se uskuteční v Bruselu 1. března a jednotlivé členské země se mají zaměřit na ochranu společného trhu.

„Chceme dát jasně najevo, že podporujeme myšlenku EU o společném trhu a chystáme se jí bránit před protekcionismem, řekl polský ministr pro evropské záležitosti Nikolaj Dowgielewicz.

Celá akce se uskuteční v reakci na francouzské, italské a španělské vládní kroky na podporu domácího průmyslu, který poškozuje továrny v zahraničí. Evropská komise, jež obvykle na takováto opatření reaguje velice rychle, neřekla tentokrát nic. Paříž zatím podpořila firmy Renault a Peugeot-Citroen zhruba 6 miliardami eur. Podobné kroky se očekávají ve Španělsku a Itálii.

Dalším tématem mini-summitu bude podpora bankovnímu sektoru. Na rozdíl od svých západních partnerů nebyly vlády ve střední- a východní Evropě schopny podpořit finanční sektor takovým způsobem. Současně tak neučinily ani mateřské západní instituce.

Předevčírem vyzvala Vídeň k masivní podpoře těchto regionů na evropské úrovni, s čímž souhlasili zastánci středovýchodní Evropy Itálie, Švédsko, Nizozemí, Francie a Belgie. Na druhou stranu třeba Německo na tyto výzvy nereaguje. Český premiér Topolánek na včerejší schůzce v Berlíně ostře kritizoval rozdílné zájmy západu a východu v Unii. „Střední a východní Evropa má obavy z jemně diskriminačního postoje, který vůči nim zaujala Evropská centrální banka.

Plánovaného summitu se má zúčastnit i předseda Komise Barroso. Nezávisle na těchto plánech varovala Světová banka západoevropské státy, aby neaplikovala příliš mnoho protikrizových opatření zaměřených na domácí průmysl, neboť by to mohlo poškodit východoevropské partnery.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek