Brusel prodloužil možnost čerpání peněz z fondů EU

24.02.2009
čtk

Evropská komise prodloužila kvůli hospodářské krizi možnost čerpání peněz ze strukturálních fondů EU určených pro roky 2000 až 2006. Novinářům to dnes oznámila EK. Zatímco původně zájemci mohli finanční prostředky čerpat do konce loňského roku, nově to bude možné až do 30. června 2009.

Ve fondech EU se pro stanovené období nacházelo celkem 257 miliard eur (7,3 bilionu korun), přičemž vyplaceno zatím bylo 225 miliard eur (6,4 bilionu korun), což znamená zhruba 87,5 procenta. Všechny naše snahy jsme nasměrovaly k tomu, že každé euro ze strukturálních fondů bude utraceno efektivně, uvedla eurokomisařka pro regionální rozvoj Danuta Hübnerová. Dodala, že komise chce čerpání přizpůsobit nové ekonomické realitě a toto opatření může být excelentním opatřením proti krizi.

České republice zbývalo podle nejnovějších údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ke konci ledna vyčerpat z minulého období ještě 321 milionů eur, tedy přibližně 9,1 miliardy korun. MMR proto rozhodnutí komise přivítalo. Věříme, že se takto podaří vyčerpat celých 100 procent alokace na období 2004 až 2006, řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Ze strukturálních fondů mohlo Česko pro roky 2004 až 2006 čerpat celkem 1,6 miliardy eur (podle současného kurzu asi 45,4 miliardy Kč) a z Fondu soudržnosti dalších 945 milionů eur (necelých 27 miliard Kč).

O prodloužení možnosti čerpání před časem požádaly samy členské státy. Komise je vyzývá (členské státy), aby se zaměřily na investice s vysokou návratností, jakými jsou například investice do energetických úspor, doplnila komise. Prodloužení prý bezpochyby pomůže realizovat a dokončit více projektů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek