Sarkozy prostředníkem i mezi Chorvatskem a Slovinskem…

24.02.2009
čtk

Poté, co se v lednu Nicolas Sarkozy zapojil do jednání o příměří na Blízkém východě, rozhodl se opět urovnávat mezinárodní spory. Francouzský prezident na včerejším setkání s chorvatským premiérem Sanaderem v Paříži projevil ochotu „pomoci v hledání řešení“ v hraničním sporu mezi Chorvatskem a Slovinskem.

Sarkozy tak chce umožnit, aby vyjednávání se Záhřebem o vstupu do Evropské unie pokročilo. Slovinsko, které je členským státe EU, totiž proceduru kvůli konfliktu blokuje. Prezident (Francouzské) republiky řekl, že je zásadní, aby mohlo Chorvatsko vstoupit do Evropské unie, protože to je důležité pro ekonomickou a politickou stabilizaci Balkánu a pro EU, uvádí se v prohlášení Elysejského paláce k setkání Sarkozyho a Sanadera.

Chorvatský premiér Ivo Sanader a jeho slovinský protějšek Borut Pahor budou dnes spolu poprvé jednat o možnostech překonání sporu na zámku Mokrice. Lublaň nesouhlasí s chorvatskou představou o vedení společné hranice, protože by prý znemožnila volný přístup země do mezinárodních vod. Slovinsko proto blokuje jednání o kapitolách, které s hraničním sporem souvisí.

Česká republika jako předsednická země EU považuje spor za dvoustranný problém. Aktivně se ale angažuje v tom, aby Chorvatsko vstoupilo do unie co nejdříve. Naopak Francie doposud dávala najevo, že o dalším rozšíření nemůže být řeč, dokud nebude všemi členskými zeměmi EU ratifikována Lisabonská smlouva, která má umožnit zjednodušení řízení unie.

Jediné Irsko smlouvu v referendu odmítlo a chystá se hlasování zopakovat koncem roku. V Česku dokument schválila sněmovna a nyní se čeká na vyjádření Senátu. Sarkozy podle jeho kanceláře vyjádřil naději, že smlouva vstoupí právě koncem roku v platnost.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nedávno řekl, že doufá, že spor se brzy uhladí a Chorvatsko bude moci otevřít další přístupové kapitoly nezbytné pro členství v EU. Podle šéfa české diplomacie by bylo žádoucí, kdyby Záhřeb jednání o přistoupení zakončil koncem roku, tedy v době švédského předsednictví EU.

Schwarzenberg také ale tento měsíc řekl, že rozpor okolo vedení hranice nyní nevyžaduje zásah Česka jako předsednické země unie. Je to bilaterální problém, zdůraznil český ministr. Dodal, že Praha bude podporovat řešení, které navrhne Evropská komise.

Šéf slovinské diplomacie Samuel Žbogar nedávno v Praze řekl, že Lublaň nebude od členských států unie vyžadovat zprostředkovatelskou roli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek