Čína a EU se sejdou na summitu v Praze v květnu

25.02.2009
čtk

Vedoucí představitelé Číny a Evropské unie se sejdou v květnu v Praze na summitu, který byl loni odvolán kvůli rozepři Pekingu s Paříží. S odvoláním na čínský tisk o tom dnes informuje agentura Reuters.

EU a Čína usilují o zmírnění napětí ve vztazích poté, co se loni v prosinci, když unii předsedala Francie, francouzský prezident Nicolas Sarkozy sešel s tibetským vůdcem dalajlamou. Aby demonstrovala svůj hněv, Čína odvolala summit s unií, který měla hostit právě Francie.

Nyní se summit uskuteční, řekl listu China Daily český velvyslanec v Pekingu Vítězslav Grepl. List cituje čínské analytiky, podle nichž je obnovená schůzka signálem, že obě strany si přejí spolupracovat v boji proti globální finanční krizi.

Čína ještě musí oficiálně potvrdit datum summitu. Když její premiér navštívil v lednu Evropu, řekl, že se summit bude konat brzy. Česká republika v prohlášení uvedla, že se vrcholná schůzka uskuteční po summitu skupiny G20, který bude 2. dubna v Londýně.

Konání summitu s Čínou oznámil koncem ledna v Bruselu český premiér Mirek Topolánek po setkání s čínským premiérem Wen Ťia-paem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek