EK varuje před násilím proti Romům

26.02.2009
čtk

Evropská komise dnes vyjádřila obavy nad nedávnými útoky proti Romům v Maďarsku a vyzvala členské státy k zajištění ochrany osob romského etnika. V noci na pondělí neznámí pachatelé zastřelili nedaleko Budapešti dva Romy, 27letého muže a jeho pětiletého syna. Maďarská vláda v úterý připustila, že policii se případy vražd Romů zatím nedaří řešit.

Hluboce mě znepokojily zprávy o současných útocích proti členům romské komunity v Maďarsku a dalších zemích. Zdá se, že v některých zemích se Romové stali terčem organizovaného zločinu, uvádí ve svém prohlášení eurokomisař pro sociální věci Vladimír Špidla. Evropská komise ostře odsuzuje všechny formy násilí proti Romům a vyzývá úřady všech členských států, aby zajistily osobní bezpečnost všech osob na svém území, uvádí se ve zprávě.

Romská komunita je v Maďarskou nejpočetnější menšinou – tvoří pět až sedm procent z deseti milionů obyvatel. K podněcování zášti vůči Romům v zemi přispívá hospodářský pokles a ztráta pracovních příležitostí. K útokům zde podle ochránců lidských práv přispívá štvavá kampaň polovojenské krajně pravicové Maďarské gardy, která pořádá pochody v obcích obývaných touto menšinou a demonstruje proti kriminalitě údajně páchané Romy.

Problémy se nevyhýbají ani Česku. Konflikty spjaté s romskou menšinou se odehrály například loni v listopadu v litvínovském Janově. Pravicoví radikálové zde chtěli pochodovat čtvrtí obydlenou z velké části Romy. Policie jim v tom po ostrých střetech zabránila; zranění utrpěli policisté i extremisté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek