Ministři vnitra EU jednají v Bruselu

26.02.2009
čtk

Vězni z Guantánama, nová verze schengenského informačního systému nebo návrh na vznik nové unijní instituce – Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu budou hlavní témata pravidelného jednání ministrů vnitra v Bruselu.

V otázce věznice Guantánamo, jejíž uzavření nařídil americký prezident Barack Obama, se žádný průlom nečeká. Ministři projednají hlavně technická opatření. Podle Evropské unie je případné rozhodnutí o přijetí vězňů na jednotlivých členských zemích.

Dalším tématem bude vývoj nové generace schengenského informačního systému. Jeho spuštění totiž provázejí technické problémy. Systém slouží členským zemím schengenského prostoru k výměně dat o kradených věcech či ztracených dokladech. Nová verze by měla zahrnovat i biometrická data, jako jsou otisky prstů.

Vznik ayzlového úřadu, který by pomáhal s koordinací a sjednocením pravidel v oblasti azylové politiky v rámci EU, navrhla nedávno Evropská komise. Pokud bude návrh přijat, mohl byl Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu vzniknout v roce 2010.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek