Odpojí Gazprom Ukrajinu v březnu od plynu?

26.02.2009
čtk

Ukrajina může opět přijít o dodávky zemního plynu. Podle ruského listu Kommersant hodlá ruský Gazprom 8. března Kyjevu opět přerušit dodávky, pokud mu ukrajinský Naftogaz nezaplatí 400 milionů dolarů, které dluží za únor.

Jestli 7. března nedorazí 400 milionů dolarů, bude nutno 8. března opět odpojit Ukrajinu, uvedl podle nejmenovaného účastníka úterního zasedání dozorčí rady Gazpromu finanční ředitel Andrej Kruglov.

Podle dohody premiérů Vladimíra Putina a Julije Tymošenkové má Naftogaz za dodávky od Gazpromu platit do sedmého dne následujícího měsíce. V opačném případě má Gazprom právo částečně či úplně zkrátit dodávky.

Ukrajinská společnost již avizovala, že má problémy, protože jí neplatí její zákazníci na Ukrajině těžce postižené ekonomickou krizí. Jen městské podniky firmě dluží 552 milionů dolarů. Podle Kommersantu by Naftogazu mohl pomoci jedině úvěr od státních bank.

Gazprom bude plnit své závazky vůči odběratelům a přepravovat plyn v předchozích objemech, ale množství na vstupu do Ukrajiny se bude krátit. Palivo pro Naftogaz zadarmo dodávat nebudeme, řekl listu další zdroj z ruské plynárenské společnosti.

Moskva 1. ledna přerušila dodávky plynu Kyjevu, protože se v závěru loňského roku nedohodla s Ukrajinci na nové ceně plynu v letošním roce. Vyhrocení konfliktu pak připravilo o dodávky plynu na téměř dva týdny i odběratele v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek