EU letos pomůže Palestincům 436 miliony eur

27.02.2009
čtk

Evropská unie poskytne letos Palestincům finanční pomoc 436 milionů eur. Formálně bude závazek Evropské komise oznámen v pondělí na egyptské konferenci dárců pro pásmo Gazy. Podle komisařky pro vnější vztahy Benity Ferrero-Waldnerové půjdou peníze na humanitární pomoc a na rychlou obnovu pásma Gazy.

Pásmo Gazy velmi utrpělo při nedávné operaci izraelské armády proti radikálům z Hamasu, kteří dlouhodobě ostřelovali Izrael raketami.

Předseda palestinské vlády Salám Fajad ve středu řekl, že palestinská samospráva na konferenci v Egyptě požádá o pomoc Gaze ve výši 2,8 miliardy dolarů. Kromě Evropské unie již přislíbily více než 900 milionů dolarů Spojené státy.

Česká vláda minulý týden rozhodla, že na pomoc lidem v Gaze věnuje deset milionů korun. Již v lednu poskytla Gaze pět milionů.

Agentura AP napsala, že dárcovské země koncem roku 2007 slíbily Palestincům na příští tři roky 7,7 miliardy dolarů. Evropská unie loni poskytla palestinské samosprávě v čele s Mahmúdem Abbásem 620 milionů dolarů. Gazu ovládá hnutí Hamas, které je s Abbásem znepřáteleno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek