Moldavský prezident pochybuje o východním partnerství EU

27.02.2009
čtk

Moldavský prezident Vladimir Voronin pochybuje o plánu východního partnerství Evropské unie. Projekt má odstartovat na květnovém summitu v Praze. Východní partnerství patří mezi priority českého předsednictví. Kromě Moldavska zahrnuje i Bělorusko, Ukrajinu, Arménii, Ázerbájdžán a Gruzii.

Připomíná to SNS-2 (Společenství nezávislých států, tvořené většinou postsovětských republik). K čemu nám je vytvářet ještě jedno SNS pod kontrolou EU? Podobá se to prstenci okolo Ruska, prohlásil Voronin v rozhovoru pro list Kommersant.

Moldavsko se podle Vononina dosud sbližuje s EU prostřednictvím programů pro balkánské země. Prezident zapochyboval také o zapojení zakavkazských republik do východního partnerství.

Moldavsko potřebuje Rusko kvůli konfliktu v Podněstří

Voronin poskytl rozhovor před březnovými rozhovory v Moskvě o řešení konfliktu Moldavska s proruskými separatisty z Podněstří, který trvá od počátku 90. let. Největší naděje přirozeně klademe v Moskvu, prohlásil moldavský prezident.

Podle Voronina v tuto chvíli neexistuje žádný návrh deklarace, která by dlouholetý spor řešila. Moskevskou schůzku s Medveděvem a podněsterským vůdcem Igorem Smirnovem tak Voronin pokládá jen za konzultace o nadcházejících krocích k obnovení vlastních jednání o řešení konfliktu. Chce si také vyslechnout názor partnerů na moldavský zákon o právním postavení Podněstří. Rusko, ani Podněstří ho dosud oficiálně nekomentovaly.

Ruská menšina z moldavských měst podél Dněstru vyhlásila na začátku 90. let na části moldavského území jednostranně Podněsterskou republiku, což vedlo k válce. Podněstří žádný stát, ani Rusko, neuznává a republika nadále zůstává oficiálně součástí Moldavska. Moldavské ozbrojené síly sice uzavřely s podněsterskými gardisty příměří, spor ale přesto pokračuje.

Suverenitu Podněstří uznala jen Abcházie, Jižní Osetie a Náhorní Karabach. Kreml prý dal po srpnovém konfliktu s Gruzií podněsterskému vedení najevo, že u Podněstří nepřipadá v úvahu zopakovaní kavkazského scénáře, který vyústil v uznání Abcházie a Jižní Osetie Ruskem. Smirnov je však podle Voronina nepředvídatelný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek