AKTUALIZACE: Změny v pravidlech pojištění vkladů

02.03.2009
Euroskop

Rada na svém zasedání 26. února 2009 přijala návrh směrnice o systémech pojištění vkladů.

Návrh Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/19/ES o systémech pojištění vkladů, pokud jde o úroveň krytí a lhůtu k výplatě (KOM(2008)661)

1. Legislativní pozadí

Návrh směrnice byl vypracován Generálním ředitelstvím Vnitřní trh a služby a následně přijat 15. října 2008 na plénu Komise. Důvodem této iniciativy byla prohlubující se ekonomická krize a s ní související nejistota střadatelů evropských bank. Klíčovým navrhovaným opatřením bylo navýšení pojištění vkladů na 50 tis. €, od konce roku 2009 pak na 100 tis. €.

Rada na svém prosincovém zasedání indikovala podporu návrhu Komise, nicméně navrhla odsunutí navýšení krytí vkladů na 100 tis. € až na rok 2012. Stejně tak Rada navrhla zkrátit lhůtu pro vyplacení vkladů na 20 dní.

Evropský parlament se ve svém usnesení snažil nalézt kompromis. Krytí ve výši 100 tis. € tak např. navrhl zavést nejpozději do konce roku 2010. Parlament také souhlasil s návrhem Rady zkrátit lhůtu pro vyplacení vkladů na 20 dní.

Česká republika ústy ministerstva financí vyslovila s navýšením krytí vkladů souhlas.

Návrh byl projednáván dle procedury spolurozhodování a lze konstatovat, že legislativní proces byl oproti jiným případům velmi rychlý a nekomplikovaný.

2. Klíčové obsahové body směrnice

  • Zvýšení pojištění vkladů na výši min. 50 tis. od 30. června 2009 (současná úroveň krytí je 20 tis. €).
  • Zvýšení pojištění vkladů na výši min. 100 tis. od 31. prosince 2010.
  • Zkrácení lhůty k vyplacení vkladů na 25 pracovních dní. 5 dní z toho je lhůta ke zjištění, zda bankovní ústav nevyplatil vklad, a následných 20 dní je lhůta k vyplacení (může být prodloužena o dalších 10 dní).
  • Současné lhůty jsou 21 pracovních dní, resp. 3 měsíce s možností prodloužení o 6 měsíců.

3. Očekávaný vývoj

Legislativní proces je prakticky na konci. Směrnice vstoupí definitivně v platnost třetím dnem po uveřejnění v Úředním věstníku EU.

Návrh Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/19/ES o systémech pojištění vkladů, pokud jde o úroveň krytí a lhůtu k výplatě (KOM(2008)661)

Právní báze: čl.47 odst.2 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodaj Christian Ehler, EPP-ED)

Odpovědná formace Rady: ECOFIN

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality