EU smířlivější k Lukaščenkovu režimu

04.03.2009
Euobserver

Bělorusko se možná bude moci účastnit projektu Východního partnerství, i když uzná nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. Dolní komora běloruského parlamentu bude o této otázce rozhodovat 2. dubna, čímž připraví cestu pro rozhodnutí Senátu a prezidenta Lukaščenka.

Ještě minulý týden Evropská komise udávala, že pokud Bělorusko uzná tyto dvě separatistická území, „zmrazí tím navazování přátelských styků. Co se týče Gruzie, ta prohlašuje, že dostala od EU diplomatické ujištění, že tímto tahem by se Bělorusko vyloučilo z projektu Východního partnerství.

Nyní však některé státy EU vidí, že Bělorusko je pod silným tlakem Ruska a zaujímají méně jasnou pozici. Obávají se, že pokud bude Bělorusko ponecháno mimo, je jeho nezávislost ohrožena.

Na dotaz Euobserveru, zda uznání Abcházie a Jižní Osetie vyloučí Bělorusko z Východního partnerství odpověděl německý diplomat, že „nic není stoprocentní, ale může to způsobit vážný problém. Nizozemský diplomat se vyjádřil, že „uznání nebude nápomocné.

Nejvýraznější je změna postoje Litvy, dřívějšího neochvějného zastánce územní celistvosti Gruzie. „Není to jednoduché. Uvědomujeme si, že budeme čelit obtížím. Ale musíme rozvážit mezi otázkou Gruzie a budoucností Běloruska, řekl pro Euobserver litevský ministr zahraničí Vygaudas Usackas.

Běloruská účast na zahájení projektu 7. května v Praze závisí také na rozhodnutí o prodloužení zrušení zákazu vydávání víz pro Lukaščenka a dalších 35 představitelů režimu. O něm by EU měla rozhodnout v březnu.

Euobserver upozorňuje, že tání vztahů mezi EU a Běloruskem pokračuje navzdory tomu, že Lukaščenko čelí obviněním ze zapojení do zmizení čtyř opozičních aktivistů v letech 1999 a 2000. Zpráva Rady Evropy o těchto událostech dokonce cituje svědka, který tvrdí, že prezident osobně přikázal vraždu jedné z obětí, Jurije Zakharenka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek