Evropa hledá policisty pro výcvik afghánských kolegů: marně

04.03.2009
čtk

Politici v evropských zemích zatím marně hledají policisty, kteří by byli ochotni odcestovat do Afghánistánu a pomoci s výcvikem svých tamních kolegů. Novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který připustil, že s podobnými problémy se setkal i on sám. Severoatlantická aliance, pro kterou je bezpečnost v Afghánistánu jedním z klíčových úkolů, dala přitom naposledy na jednání ministrů obrany členských zemí na konci února v polském Krakově najevo, že posílení afghánské policie je klíčovým úkolem.

Javier Solana, který v rámci EU toto snažení koordinuje, mi naposled dosti zoufale říkal, že nemá ani čtyři procenta nutných lidí na tento projekt, řekl český ministr zahraničí. Pokud platí jeho starší slova, že misi EUPOL, která policisty školí, je potřeba posílit asi o čtyři stovky osob, znamená to, že vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku dokázal v celé unii pro práci v Afghánistánu získat jen asi 16 policistů.

Schwarzenberg přitom zdůraznil, že v ČR je klíčovou otázkou, zda se podaří pro budoucí české policejní instruktory zajistit dostatečné platy. Musíme vyčlenit prostředky, abychom je mohli odpovídajícím způsobem zaplatit, aby to riziko na sebe brali, podotkl ministr. Podle něj totiž není možné zakrývat, že policisty v Afghánistánu čeká sice velmi zajímavá, ale také nebezpečná práce.

Evropská školicí mise začala v červnu 2007. Loni na počátku prosince v ní pracovalo 117 lidí z Evropy a okolo 90 místních zaměstnanců. Kromě 18 zemí EU se na ní podílejí ještě Kanada, Norsko a Chorvatsko. Afghánistán přitom letos čekají prezidentské a regionální volby.

Na vládě už se podle Schwarzenberga tato problematika probírala a ministerstva zahraničí a vnitra nyní mají přijít s konkrétními návrhy. Vím, že přesvědčit mé milé kolegy, že tady se musí s patřičnou energií do toho dát, bude asi prvotní úkol příštích měsíců, povzdechl si ministr.

Podle člena českého provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar Libora Stejskala nemá afghánská policie vůbec stabilizovanou personální strukturu. Naprostá většina policistů nemá výcvik, jsou velmi špatně placeni. Lidé, kteří jsou schopní, tam rozhodně k policii nejdou, vysvětlil muž, který měl v civilní části PRT rok na starosti bezpečnostní problematiku.

Kábulská vláda podle něj dosud nezavedla jednotný výcvik vlastních policistů a západní výcvikové týmy nekoordinuje. My ani nebyli schopni zjistit, kdo jakým stupněm výcviku prošel, popsal situaci Stejskal. Potřeba jsou podle něj jak vzdělaní detektivové, tak i vycvičení pořádkoví a dopravní policisté. Na jejich výcviku se v současnosti v Lógaru podílí skupina instruktorů české vojenské policie, kteří působí v rámci vojenské části PRT týmu, a jedná se prý o určitém zvýšení jejich počtů.

Ale je pravda, že vyslání civilních, skutečných policistů je naprosto zásadní prioritou, protože žádný vojenský výcvik tu policejní kvalifikaci nenahradí, dodal Stejskal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek