Transatlantická večeře: USA a EU budou ladit priority

04.03.2009
Euroskop

Dnes večer se setká americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svými evropskými protějšky v Bruselu, aby v rámci „transatlantické večeře“ diskutovali záležitosti týkající se Afgánistánu, východní Evropy a Ruska. Na večeři naváže zítřejší setkání ministrů NATO, informuje EUobserver.

„Zprostředkuje jednání Evropy s americkou administrativou prezidenta Obamy, jeho snahu revitalizovat NATO a více naslouchat spojencům, s nimiž chce rozpracovat některé strategie, řekl Kurt Volker, stálý vyslanec USA u NATO.

Obamova snaha dotlačit Afgánistán mezi vrcholné priority NATO bude pravděpodobně dominovat i evropským rozhovorům. Clintonová současně holdá otevřít i téma amerického protiraketového štítu a jeho součástí v Polsku a České republice, zejména po tajném dopisu prezidenta Obamy do Moskvy, v němž navrhl vyměnit štít za ruskou podporu proti íránskému jadernému programu.

„Co jsem napsal v onom dopise, jsem řekl několikrát i veřejně, a to že štít není namířen proti Rusku ale proti Íránu, řekl Obama na úterní schůzce s britským premiérem Brownem. Ve stejný den se ovšem ruský prezident Medvedev vyjádřil, že oceňuje americkou připravenost „diskutovat o tématu, které Bushova administrativa považovala za hotovou věc.

V pátek by se Clintonová měla setkat se svým ruským protějškem Lavrovem v Ženevě. Bude to první bilaterální schůzka těchto zemí od nástupu Obamy do prezidentského úřadu. Současně se má setkat s předsedou Komise Barrosem a českým ministrem zahraničí Schwarzenbergem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek