Ukrajinská policie obsadila sídlo Naftogazu

04.03.2009
čtk

Zvláštní oddíl ukrajinské policie obsadil sídlo plynařské a ropné společnosti Naftogaz v Kyjevě. V kancelářích vedení firmy údajně hledá originály kontraktů s ruským dodavatelem Gazprom. Oznámil to představitel firmy Naftogaz. Obsazení budovy potvrdila ukrajinská státní bezpečnost.

Naftogaz byl dlouho v ohnisku sporů mimo jiné o to, zda Ukrajina platí Rusku za dodaný plyn či nikoli, nebo jen neúplně. Spor vyvrcholil letos v lednu, když se na dva týdny zastavily ruské dodávky do řady zemí EU včetně Česka a Slovenska.

Vyšetřovatelé očekávají, že odejdou s originály dokumentů podepsaných mezi Naftogazem a Gazpromem, řekl médiím o dnešní policejní razii vedoucí právního oddělení Naftogazu Serhyj Davydenko. Bez těchto dokumentů ale Naftogaz nemůže plyn proclívat ani přepravovat přes hranice v rámci tranzitu. Nemohu zaručit, že budeme moci bez těchto podmínek plnit své závazky, dodal.

Předtím mluvčí společnosti Valentyn Zemljanský uvedl, že lidé v maskovacích uniformách pronikli dovnitř přes ostrahu budovy, aniž se prokázali nějakými doklady. V současnosti jsou na třetím patře budovy, kde se nacházejí kanceláře vedení, sdělil mluvčí po telefonu. Rozmístili se především před kanceláří náměstka ředitele Naftogazu Igora Dydenka, dodal.

Ukrajinská státní bezpečnost akci potvrdila. V Naftogazu probíhá standardní vyšetřování. Proč z toho dělat takový povyk? řekla agentuře Reuters telefonicky mluvčí Maryna Ostapenková.
Jde o skupinu vyšetřovatelů, nikoli o lidi v maskách. Nedovolte nikomu šířit tyhle lži Naftogazu, že jim o tom nikdo nic neřekl. Každý věděl, že přijde skupina převzít dokumenty, zdůraznila mluvčí. Vše se děje v rámci právního řádu, dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek