Juščenko a Tymošenková bojují o peníze na volby

05.03.2009
čtk

Po středeční razii v plynárenské společnosti Naftogaz se vyšetřovatelé ukrajinské státní bezpečnosti (SBU) pokusili vniknout do kanceláří její dceřinné firmy Ukrtransgaz. Na místo incidentu dorazili někteří poslanci. Po neúspěšném vyjednávání police budovu opustila. Ukrtransgaz spravuje ukrajinské plynovody, zatímco Naftogaz je právně zodpovědný za dodávky ruského plynu přes ukrajinské území do Evropy.

Podle mluvčí Maryny Ostapenkové státní bezpečnost vyšetřuje machinace v plynárenském sektoru. V kancelářích Naftogazu police ve středu neúspěšně hledala originály smluv s ruským dodavatelem Gazprom, které v lednu dojednala ukrajinská premiérka Julia Tymošenková.

Naftogaz a Gazprom včera vyjádřily obavy, že razie může zmařit provedení platby za plyn. Částku musí ukrajinská společnost pod hrozbou nového utažení kohoutků poukázat Gazpromu do 7. března. Mluvčí Naftogazu Valentyn Zemljanský ale oznámil, že společnost 360 milionů dolarů dokáže zaplatit. Platební transakci završíme do konce dneška, řekl.

Souboj o peníze na volby

Západní i ruská média vidí v incidentech další projev mocenského boje mezi prezidentem Viktorem Juščenkem a předsedkyní vlády Julijí Tymošenkovou. Státní policie SBU podléhá Juščenkovi, zatímco vlastníci Naftogazu mají patřit k oporám Tymošenkové. Juščenkova kancelář prohlásila, že policisté postupovali v souladu se zákonem. Tymošenková, která je v Paříži, vzkázala, že cílem akce bylo ochromit plynárenský systém země.

Spor v Kyjevě se točí okolo 11 miliard metrů krychlových zemního plynu v ukrajinských podzemních zásobnících. List Kommersant napsal, že plyn se na Ukrajinu dostal za sníženou cenu 153 dolarů za tisíc metrů krychlových. Tymošenková tento plyn potřebuje, aby zabránila bankrotu Naftogazu a nemusela před volbami zdražovat plyn. Konfiskace plynu v podzemních zásobnících by zvýšila průměrnou cenu na 250 dolarů.

Podle listu Vedomosti sporný plyn původně patřil společnosti Rosukrenergo, kterou vlastní Dmitrij Firtaš. Ten je jedním z hlavních předvolebních sponzorů prezidenta Juščenka. Po lednové dohodě přešel plyn do vlastnictví Naftogazu, kterému Gazprom prodal dluh Rosukrenerga ve výši 1,7 miliardy dolarů.

Aby mohl být plyn proclen, prodal Naftogaz nejprve Gazpromu 11 miliard kubíků plynu za 1,7 miliardy dolarů. Ve stejný den plyn za stejnou sumu odkoupil zpět. Obě společnosti však transakci drží v tajnosti a oficiálně se k ní nevyjadřují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek