NATO jedná o urovnání vztahů s Ruskem, zřejmě mu dá zelenou

05.03.2009
čtk

Severoatlantická aliance zřejmě pokročí vpřed v narovnání citlivých vztahů, které panují mezi ní a Ruskem. Vyplývá to z prohlášení některých aliančních představitelů před dnešním jednáním šéfů diplomacií 26členného bloku. Ten loni v létě přerušil vztahy s Moskvou kvůli rusko-gruzínskému vojenském konfliktu.

Můj pocit v tomto směru je pozitivní, řekl k možnosti obnovení formálních vztahů s Moskvou šéf Aliance Jaap de Hoop Scheffer. Nezbývá než doufat, že ministři se se mnou shodnou, dodal.

V poslední době se vztahy mezi Aliancí a Moskvou začaly zlepšovat. Obě strany spolu koncem loňska začaly hovořit, i když jen neformálně.

Rusko potřebuje Západ stejně jako Západ potřebuje obnovení (vztahů) s Ruskem, řekl britský ministr zahraničí David Miliband.

Mluvčí 26členného bloku James Appathurai ve středu prohlásil, že formální jednání v rámci takzvané Rady NATO-Rusko je možné na úrovni velvyslanců obnovit ve velmi krátké době. Následovat by pak dříve či později podle něj mohlo i setkání na ministerské úrovni.

Současně ale jako nepravděpodobné mluvčí označil možnost, že by NATO mohlo na setkání šéfů států a vlád Aliance, které se uskuteční počátkem dubna, pozvat ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Mluvčí NATO James Appathurai nicméně už středu rovněž zdůraznil, že případné obnovení formálních jednání s Ruskem rozhodně neznamená, že by NATO uznalo události, které se loni mezi Ruskem a Gruzií odehrály a které vedly k ochlazení vztahů aliance a Moskvy. Jde prý nicméně o to vytvořit prostor k dialogu o věcech, které NATO a Rusko spojují.

Scheffer v úvodním proslovu na dnešním zasedání zmínil tři oblasti: boj proti terorismu, zajištění bezpečnosti v Afghánistánu či postup proti šíření zbraní hromadného ničení.

Myslím, že v některých oblastech najdeme velký potenciál pro spolupráci, řekla před jednáním šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, která se podobného setkání v nové roli účastní vůbec poprvé.

Bývalou první dámu Spojených států v pátek čekají jednání s jejím ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Ženevě. Clintonová zároveň předeslala, že i mezi USA a Ruskem jsou stále oblasti, na něž se pohledy Washingtonu a Moskvy rozcházejí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek