Sarkozy chce spolupráci s Ukrajinou v jaderné energetice

05.03.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera jednal s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou o spolupráci v jaderném a leteckém průmyslu. Hovořili také o nedávné krizi kolem dodávek ruského plynu přes ukrajinské území do zbytku Evropy.

Hovořili jsme o možnosti spolupráce v jaderné oblasti, o dobývání ukrajinského uranu a o budování nových jaderných elektráren na Ukrajině s cílem zlepšit energetickou situaci v zemi, sdělila po setkání Tymošenková. Podle Tymošenkové se jí dostalo ujištění o možné francouzské pomoci při záchraně ukrajinského státního rozpočtu.

Premiérka před jednáním se Sarkozym hovořila odpoledne v této souvislosti o možnostech spolupráce s představiteli jaderného koncernu Areva a evropského leteckého gigantu EADS. Bližší podrobnosti ale nesdělila.

Ukrajina je energeticky závislá na ruském plynu a polovinu spotřeby elektřiny jí zajišťují pouhé čtyři jaderné reaktory. Francie usiluje o vývoz svých jaderných technologií a zajímavá pro ni může být pro změnu dodávka uranu z Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek