Turecko: vyjádřete se k projektu Nabucco jasně

05.03.2009
Euroskop

Turecko včera vyjádřilo bezpodmínečnou podporu projektu plynovodu Nabucco, i přes předchozí výroky o provázanosti projektu s přístupovými jednáními do EU. Rovněž oznámilo, že je to názorový nesoulad mezi státy 27tky, co stavbu plynovodu zpomaluje, informuje o tom internetový server EUobserver.com.

Turecká vláda od začátku Nabucco podporuje, v podobném duchu se vyjádřil i Hilmi Guler, turecký ministr pro energetiku, na konferenci v Bruselu. „Jsme také iniciátory projektu, nejen jeho partneři. Iniciovali jsme ho, protože ho potřebujeme a protože se domníváme, že ho EU potřebuje, řekl. „Nezměnili jsme náš postoj od počátku, ale EU se občas chová jako Unie, někdy jako země a někdy jako firma. Rádi bychom dostali jasný signál o postoji Evropské unie… protože jste to vy, kdo neustále mění svůj názor, dodal Guler.

Nabucco by mělo být dlouhé přes 2000 km a se stavbou by se mělo začít v roce 2011, první dodávky plynu by dorazily v roce 2014. Plyn se do Evropy prostřednictvím Nabucca dostane skrze Kaspické moře, přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko.

Na druhou stranu stále ještě není úplně jasné, kdo projekt za 8 miliard eur, bude skutečně financovat. Současně panují obavy, zda vůbec bude dostatek plynu. K tomu se přidávají ještě skeptické postoje některých členských zemí Unie, Německ a Itálie, které mají dlouhodobé kontrakty s ruským Gazpromem.

V neděli se vyjádřila německé kancléřka Merkelová, že projekt by neměl být subvencován z evropských peněz, píše EUobserver. „Neexistuje reálná potřeba unijních financí v projektu Nabucco, stejně jako není nedostatek soukromých investorů… Problém Nabucca je, odkud přijde jeho plyn a ne, kde se vezmou investice, řekla Merkelová po jednání unijních lídrů v Bruselu.

Německo naopak silně podporuje rivala Nabucca plynovod Nord Stream z Ruska a plynárenské společnosti z Bulharska, Maďarska a Rakouska (mj. všechny jsou členy konsorcia Nabucco) se upsaly ještě jinému konkurujícímu projektu – South Stream, který má vést z Itálie do Ruska.

S ohledem na tento vývoj turecká vláda apeluje na EU, aby vyjasnila svou pozici vůči Nabuccu. „Pozorujeme našeho partnera, protože občas flirtuje s někým jiným, někdy s Ruskem a někdy s Íránem, řekl ministr Guler. „Nejdříve by si všichni měli ujasnit svou pozici a zodpovědně říci, zda chtějí projekt realizovat v navrhovaném časovém horizontu, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek