AKTUALIZACE: Snížení cen roamingových datových služeb a SMS

06.03.2009
Euroskop

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) zveřejnil 3. března 2009 stanovisko k návrhu nařízení zavádějícímu nižší roamingové ceny datových služeb a SMS.

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 717/2007 o roamingu ve veřejných mobilních telefonních sítích ve Společenství a směrnice 2002/21/ES o společném předpisovém rámci pro sítě a služby elektronických komunikací (KOM(2008)580)

1. Legislativní pozadí

Komise svůj návrh přijala 23. září 2008. Poté (27. listopadu 2008) se jím zabývala Rada a zveřejnila první obecné stanovisko.

Předlohu Komise v současnosti projednávají výbory Evropského parlamentu. Odpovědný výbor ITRE se doposud nevyjádřil, své stanovisko však poskytl výbor IMCO.

2. Klíčové obsahové body zprávy IMCO

Zprávu IMCO vypracoval zpravodaj Syed Kamall. Významné jsou především tyto navrhované změny:

  • Odstranění základní účtovací sazby při roamingových hovorech. Komise navrhovala max. 30 sekund, dále účtování po vteřinách, IMCO odmítá jakoukoliv základní sazbu a navrhuje účtování po vteřinách.
  • Operátoři by měli mít povinnost uvádět orientační datový objem základních služeb, jako je poslání emailu, fotky či surfování po internetu, aby se spotřebitel lépe orientoval a byl schopen uvědomit si finální cenu dané služby.
  • Návrh (podobně jako v případě Rady), aby jeden z finančních stropů, které budou zákazníkům nabízeny, operátor stanovil pod hranicí 50 €, resp. 20 MB měsíčně.
  • Měla by vzniknout povinnost domovského operátora zaslat zákazníkovi informační SMS se zprávou, že dosáhl již 80 % stanoveného datového stropu (viz minulý bod).
  • Částka, kterou může hostitelský operátor požadovat od domovského operátora za přenos 1 MB dat, nesmí překročit 0,25 €. Komise navrhovala 1 €.

3. Očekávaný vývoj

Lze očekávat, že v nejbližší době se k návrhu vyjádří i odpovědný výbor ITRE. Opatření navrhovaná výborem IMCO na něj mohou mít vliv – stejně jako na konečné legislativní usnesení Evropského parlamentu. Zvlášť za situace, kdy je návrh IMCO v některých bodech v zásadním rozporu s návrhem Komise.

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 717/2007 o roamingu ve veřejných mobilních telefonních sítích ve Společenství a směrnice 2002/21/ES o společném předpisovém rámci pro sítě a služby elektronických komunikací (KOM(2008)580)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2489, SEK(2008)2490

Právní báze: čl. 95 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Informační společnost a média

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodajka Vălean Adina-Ioana, Rumunsko, ALDE)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality