Nečas povede schůzku ministů v Bruselu

09.03.2009
čtk

Pod vedením českého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase proběhne v Bruselu pravidelné zasedání resortů. Ministři členských států mají v agendě dopady současné hospodářské krize na oblast zaměstnanosti a problematiku rovnosti mužů a žen. Evropskou komisi zastupuje komisař pro sociální věci a zaměstnanost Vladimír Špidla.

Důležitým tématem je odstranění překážek, které občanům nových členských zemí EU brání ve volném přístupu na pracovní trhy. Naposledy ministři o problému jednali v lednu na neformálním zasedání v Luhačovicích.

České předsednictví usiluje o v rámci hesla Evropa bez bariér o odstraněné všech překážek ze strany starých členských států. Bariéry dosud existují v Dánsku, Belgii, Německu a Rakousku. Zatímco v prvních dvou bariéry 1. května zřejmě padnou, v Německu a Rakousku se tak patrně nestane.

Komise před časem přišla s analýzou dopadů rozšíření na pracovní trh. Závěry nepotvrdily obavy, že lidé z nových zemí zaplaví pracovní trhy v západní Evropě. Podle analýzy navíc bariéry nemají ekonomické opodstatnění, protože volný pohyb pracovní síly by zvýšil ekonomickou výkonnost Evropské unie o 0,3 procenta HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek