Brusel: Globalisační fond odložen

10.03.2009
čtk

Evropská unie je zatím rozdělena v názorech na změny takzvaného globalizačního fondu. Ukázalo to včerejší jednání ministrů práce a sociálních věcí zemí EU v Bruselu. Tento fond slouží k vyplácení odškodného zaměstnancům, kteří přišli o místa kvůli globalizaci. Brusel ale nedávno v rámci snahy pomoci lidem, které současná krize připravila nebo připraví o práci, navrhl úpravy tohoto fondu.

Evropská komise, která je výkonným orgán 27členného bloku, chce, aby se pro možnost čerpání peněz z fondu snížil počet propuštěných z 1000 na pět set. Změnit by se měl podle návrhů i způsob spolufinancování. Zatímco nyní půlka částky šla z unijního fondu, druhá pocházela ze země, která pomoc využila. Podle komise by se to mělo změnit tak, že by 75 procent šlo z unijních peněz.

Dnešní jednání ukázalo, že sjednotit názory v EU se zatím nepodařilo. Právě souhlas Rady EU sdružující země bloku je spolu se souhlasem Evropského parlamentu k případnému prosazení změn pravidel nutný.

Postoj členských států k tomuto návrhu komise není jednoznačný, řekl novinářům ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který jednání jako zástupce českého předsednictví EU šéfoval. Kritika zaznívá třeba z Německa, které do unijního rozpočtu dává nejvíce peněz.

České předsednictví je podle Nečase připraveno hledat kompromisy. Český ministr podobně jako eurokomisař pro sociální otázky a zaměstnanost Vladimír Špidla je přesvědčen, že je možné dosáhnout kompromisu do května.

Jednou z problematických otázek je navrhovaná změna spoluúčasti. Nečas si dnes dovolil v této citlivé věci před novináři dokonce zažertovat, když řekl, že jemu se líbí v této souvislosti číslo 62,4 procenta. Nemá to žádnou logiku, ale to číslo vypadá hezky, řekl k mírnému údivu některých novinářů v sále.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek