EP podpořil vznik evropského azylového úřadu

10.03.2009
čtk

Europoslanci dnes schválili návrh na vytvoření nového unijního úřadu pro azylové otázky a shodli se, že je třeba zavést jednotné řízení žádosti o azyl a jednotné normy pro získání statusu uprchlíka.

Azylový úřad by měl pomoci s koordinací a sjednocením pravidel v oblasti azylové politiky v rámci unie. Mezi členskými státy nyní v azylovém právu existují výrazné rozdíly. Podle Evropské komise mají například Iráčané v jednom z členských států 71procentní šanci získat ochranu a v jiném členském státě pouze dvouprocentní.

Podle Evropské komise by měl Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu například vysílat pomocné týmy v případě určitých mimořádných situací, třeba v případech masivního přívalu žadatelů o azyl.

Dnešní rozhodnutí poslanců ovšem není právně závazné, bude pouze sloužit jako doporučení pro Radu ministrů. Návrh, s nímž přišla Evropská komise, má však podporu většiny členských států EU. Pokud návrh na vytvoření úřadu bude schválen, agentura by mohla vzniknout již příští rok.

Kde by mohl úřad sídlit, zatím není jasné. Rozhodovat o tom budou šéfové států a vlád zemí EU. Média spekulují, že zájem má Malta, objevily se i spekulace, že sídlo by mohlo být v České republice.

Ministr vnitra Ivan Langer o této otázce v únoru ČTK řekl, že v současné době je důležitý vznik úřadu, a ne to, kde by mohl sídlit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek