EU: Izrael pokračuje v zabírání východního Jeruzaléma

10.03.2009
Euroskop

Izrael podle interní zprávy EU ničí vyhlídky na mír s Palestinci tím, že si přivlastňuje území a porušuje občanské svobody ve východním Jeruzalémě. O zprávě informoval server Euobserver.

Dvacetistránkový dokument vytvořili vedoucí ambasád členských států EU v Tel Avivu v prosinci. Na veřejnost se dostal až tento víkend prostřednictvím neziskové organizace sídlící v Jeruzalémě „Izraelský výbor proti demolici domů. Nejmenovaný diplomat EU, kterého kontaktovala agentura AP, autenticitu dokumentu potvrdil.

Izrael v praxi aktivně pokračuje v anektování východního Jeruzaléma, říká zpráva. A pokračuje: „Demolice domů jsou podle mezinárodního práva ilegální, neslouží žádnému zjevnému důvodu, mají závažné humanitární následky a živí hořkost a extremismus.

Území východního Jeruzaléma obsadil Izrael během Šestidenní války v roce 1967. Nyní jej obývá 190 tisíc Izraelců společně s 210 tisíci Palestinců.

Podle zprávy bylo na jeho území od roku 2004 zbořeno 400 palestinských domů a více než tisíc příkazů k demolici ještě nebylo vyřízeno. Naopak od roku 2007 byla povolena stavba téměř třech tisíc izraelských domovních jednotek. Izraelské usazování bez stavebního povolení je zřídka narušováno, kritizuje zpráva EU.

Diplomaté Evropské Unie také vyjádřili obavy ze „státní konspirace při napomáhání „extrémistickým skupinám osadníků provádět archeologické výzkumy v nábožensky citlivých oblastech. „Archeologie se tak stává ideologicky motivovaným nástrojem národního a náboženského boje vykonávaného způsobem, který pozměňuje identitu a charakter města a hrozí, že podlomí jeho stabilitu, říkají ve zprávě.

EU udržuje s Izraelem přátelské vztahy založené na Asociační dohodě z června 2000. V loňském prosinci se EU shodla na pozvednutí vzájemných vztahů prostřednictvím iniciativy, která má dát základ pravidelným bilaterálním summitům a intenzivnějšímu vzájemnému obchodu.

Kvůli poslednímu konfliktu v Gaze, který měl za následek 1300 palestinských obětí, však Evropská komise rozhovory o pozvednutí vzájemných vztahů zastavila. Irsko a Švédsko navíc požadují vyšetření údajných izraelských válečných zločinů. Ale Německo, Itálie a Nizozemí taková šetření odmítají, píše Euobserver.

Britský liberální poslanec Evropského parlamentu Chris Davies se pro Euobserver dokonce vyjádřil, že Brusel by měl kvůli izraelským aktivitám ve východním Jeruzalému a v pásmu Gaza pozastavit Asociační dohodu s Izraelem.

Proizraelští komentátoři však upozorňují, že zprávě EU o východním Jeruzalémě chybí historický kontext, jako třeba zmínění, že Palestinci v letech 1948 až 1967 usilovali o „odstranění všech znaků židovské historické přítomnosti a stavěli na území, které jim nepatřilo.

Profesor politických studií na Bar Ilan University v Ramat Gan Gerald Steinberg řekl pro Euobserver, že zpráva EU dá vzrůst nedůvěře mnoha Izraelců, pro které Jeruzalém je nejcitlivější oblastí konfliktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek