Biden požádal Evropany o pomoc v Afghanistánu

11.03.2009
čtk

Americký viceprezident Joseph Biden v bruselském sídle NATO vyzval spojence ze Severoatlantické aliance, aby pomohli Spojeným státům bojovat proti zhoršující se situaci v Afghánistánu.

Zhoršující se situace v regionu představuje bezpečnostní hrozbu nejen pro Spojené státy, nýbrž i pro všechny jednotlivé země kolem tohoto stolu, řekl viceprezident v proslovu před velvyslanci zemí aliance.

Biden si do Bruselu přijel vyslechnout od aliančních představitelů jejich pohledy na otázku, jak stabilizovat Afghánistán. To ostatně byla podle šéfa aliance Jaapa de Hoopa Scheffera i první věta, kterou mu Biden při společném jednání řekl. Přijel jsem naslouchat, řekl viceprezident.

Americká vláda nyní provádí rozsáhlou revizi dosavadní strategie. Podle Bidena by ji měla dokončit do konce března. Situace v Afghánistánu bude jedním z témat summitu NATO 3. a 4. dubna.

Biden spojencům z 26členné aliance řekl, že americká vláda chce s partnery jednat o nové strategii pro celý region. Washington vyzývá spojence, aby se společně pokusili odstranit hrozbu, kterou pro Afghánistán i sousední Pákistán představuje teroristická síť Al-Káida a někdejší afghánské vládní hnutí Taliban a k němu se hlásící extremisté.

Právě z této odlehlé oblasti světa Al-Káida osnovala 11. září (2001) a další útoky, řekl Biden. Není naším cílem zůstat v Afghánistánu, zdůraznil nicméně na tiskové konferenci po skončení jednání v NATO.

Vím, že lidé v Evropě stejně jako v mé zemi jsou válkou unaveni, podotkl. Současně však před novináři prohlásil, že válka zdaleka ještě není vyhrána, rozhodně však prý není ani prohrána. Nikdo, podotkl také Biden, nemůže uniknout odpovědnosti před výzvami, kterým svět na počátku 21. století čelí.

Obamova administrativa nařídila do Afghánistánu vyslat dalších 17.000 vojáků, kteří by měli posílit 38.000 svých tamních kolegů. Kromě nich tam jsou i tisíce dalších vojáků ze zemí aliance, včetně českého kontingentu. Z Washingtonu i od aliančního velení opakovaně zaznívaly výzvy k posílení těchto jednotek a k poskytnutí dalších expertů a materiálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek