Češi chystají setkání k Blízkému východu

11.03.2009
čtk

České předsednictví svolalo na neděli do Bruselu schůzku k Blízkému východu. Pod vedením českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga projedná sedmadvacítka situaci v oblasti, vztahy mezi Palestinci a zprostředkovatelskou roli Egypta při řešení konfliktu.

EU budou kromě Schwarzenberga ještě zastupovat vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Schůzky se zúčastní také ministři zahraničí Egypta, palestinské samosprávy a zástupce Jordánska.

Nedělní setkání naváže na dvě předchozí schůzky s představiteli arabských států (25. ledna) a Izraele (20. ledna). Při jednání s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou se EU snažila Izrael přesvědčit, aby zpřístupnil pásmo Gazy humanitární pomoci. Evropská unie nabídla, že se zapojí do boje proti pašování zbraní radikálům v Gaze.

Po schůzce s představiteli arabských států ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podotkl, že pokud se palestinské hnutí Hamas vzdá se teroru, může EU změnit dosud odmítavý postoj vůči němu. Hamas, který ovládá pásmo Gazy, figuruje na seznamu teroristických organizací EU i USA. Z tohoto pásma radikálové ostřelovali Izrael.

Ten zdůvodnil ofenzivu do Gazy právě snahou zamezit raketovým útokům. Vojenské operace si na přelomu roku vyžádaly kolem 1300 mrtvých Palestinců, zatímco Izraelci zaznamenali jen něco málo přes desítku obětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek