EU schválila britskou pomoc pro automobilový průmysl

11.03.2009
čtk

Britská vláda může použít 2,3 miliardy liber na plánovanou pomoc firmám v automobilovém průmyslu. Evropská komise, která posuzovala, zda je vládní pomoc v souladu s pravidly Evropské unie pro vnitřní trh a konkurenci, opatření vlády Gordona Browna posvětila. Již dříve schválila plány na podporu automobilovému sektoru ve Francii, Itálii a Španělsku.

Britský vládní balík nezahrnuje přímou finanční pomocí firmám, ale garanci úvěrů. Britská vláda také oznámila, že poskytne dotaci 27 milionů liber automobilce Jaguar Land Rover na výrobu nového, ekologičtějšího vozu. Jaguar investuje do projektu 400 milionů liber.

Automobilový průmysl v Británii se podílí na vývozu země deseti procenty. Přímo zaměstnává 850.000 lidí a závisí na něm stovky dodavatelských společností. Prodej aut v Británii v posledních měsících téměř zkolaboval a automobilky musely propustit tisíce zaměstnanců. Nejnověji japonská Toyota oznámila, že v britských továrnách sníží na jeden rok výrobu i mzdy o deset procent, aby zredukovala náklady a současně se vyhnula propouštění.

Italská vláda minulý měsíc schválila plán pomoci automobilovému sektoru a dalším průmyslovým odvětvím v celkové hodnotě přes dvě miliardy eur (57 miliard korun). Hodnota opatření k podpoře automobilového průmyslu by se údajně měla pohybovat od 1,2 do 1,3 miliardy eur (zhruba 34 až 37 miliard Kč).

Španělská vláda hodlá na pomoc domácímu automobilovému průmyslu vynaložit zhruba čtyři miliardy eur (asi 114 miliard Kč). Francouzská vláda slíbila půjčit automobilkám Renault a PSA Peugeot Citroën během pěti let šest miliard eur (171 miliard Kč) výměnou za nepsaný příslib, že během trvání této půjčky nezavřou své francouzské závody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek