Greenpeace zablokovali Brusel

11.03.2009
čtk

Aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace včera zablokovali budovu Rady Evropské unie v Bruselu, kde jednali ministři financí EU. Demonstranti proti zvyklostem zablokovali i vedlejší vchody do budovy, kterou tak nebylo možné zhruba hodinu opustit a ani do ní vstoupit. Policisté proti nim zasáhli a více než 350 jich zadrželi; demonstranti strážcům pořádku odpor nekladli.

Aktivisté podle svých předáků protestovali proti způsobu boje unie s klimatickými změnami. Podle nich by bylo daleko lepší poskytnout peníze na boj se změnami klimatu v rozvojových zemích, než na sanaci bank během finanční krize. V budově jednají ministři financí EU, zasedání vede český ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministři debatují mimo jiné právě o financování boje s klimatickými změnami, ale ve spíše obecném návrhu nejsou konkrétní částky. Ministři financí dávají miliardy z peněz daňových poplatníků na záchranu padlých bank, ale my jsme tady, abychom se ujistili, že poskytnou peníze na boj s klimatickými změnami, řekl člen Greenpeace Thomas Henningsen. Podle ekologické organizace rozvojové země potřebují na boj s klimatickými změnami nejméně 110 miliard eur do roku 2020, ty by jim přitom měly podle Greenpeace poskytnout bohaté země.

Greenpeace chtěla ponechat demonstranty na místě, dokud ministři nepřijmou správné rozhodnutí. To se jim ale kvůli policejnímu zásahu nepodařilo a policie postupně uvolnila všechny vchody do budovy. Mluvčí belgické policie Christian De Coninck informoval podle agentury Reuters o zatčení více než 350 demonstrantů. Všichni podle něj budou dnes propuštěni na svobodu, mohli by však být soudně stíháni za účast v nepovolené demonstraci.

Greenpeace v prohlášení uvedla, že při policejní akci byli zraněni tři aktivisté, kteří jsou teď v nemocnici. De Coninck řekl, že neví nic o zraněných a kdyby se něco takového stalo, byl by o tom informován.

Kromě toho, že v sídle Rady EU zasedají ministři financí, zavítal tam odpoledne i viceprezident USA Joseph Biden. To bylo dobře patrné i při pohledu na zasahující policisty. Mezi nimi se totiž pohybovali i členové americké ochranky.

V poslední době nejde o první podobnou akci demonstrantů. Budovu nejdůležitější instituce EU v Bruselu zablokovali nedávno také zemědělci. Nelíbila se jim snaha unie zrušit dotace na pěstování tabáku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek