Vondra: Prioritou v boji s krizí je obnovit poskytování úvěrů

11.03.2009
čtk

Prioritou českého předsednictví v boji s finanční a hospodářskou krizi je obnovení poskytování
úvěrů mezi bankami. Ve vystoupení před europoslanci to řekl vicepremiér Alexandr Vondra, který znovu varoval před protekcionismem. Sedmadvacítka projedná ekonomické problémy na summitu Evropské unie 19. a 20. března. Dalšími tématy budou energetická bezpečnost a boj proti klimatickým změnám.

Naší hlavní prioritou je obnovení poskytování úvěrů. Musíme obzvlášť řešit závadná aktiva bank, protože ta je odrazují od opětovnému započetí půjčování, řekl Vondra. Podle něj je nutné zlepšit regulaci a dohled nad finančními institucemi v bloku.

To je jasná lekce z této krize, dodal. Podle Vondry představuje celková pomoc na záchranu evropského hospodářství 3,3 procenta HDP Evropské unie, tedy kolem půl bilionu eur. Český vicepremiér europoslance ujistil, že aktivity jednotlivých států Brusel zvládá koordinovat.

Vondra zdůraznil, že Unie musí dávat pozor, aby nezabředla do hospodářského ochranářství, které může zhatit současné snahy o obnovu ekonomiky. Nebudeme chránit pracovní místa vytvářením bariér zahraniční konkurenci. Na svém zasedání před deseti dny šéfové států a vlád jasně sdělili, že musíme maximálně využívat jednotný trh jako motoru obnovy, řekl Vondra s odkazem na výsledky mimořádného summitu k hospodářské krizi. Protekcionismus prostě není tou pravou odpovědí, jak čelit současné krizi. Je to právě naopak, dodal.

Obavy z toho, že by některé státy mohly v rámci přijímání balíčků pomoci svým ekonomikám přistoupit k ochranářských krokům, se objevily mimo jiné v souvislosti s plány Paříže na pomoc tamním automobilkám. Komise však na přelomu února a března členské státy ujistila, že plán Francie ochranářský není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek