EK zrušila návštěvu Minsku kvůli nepřítomnosti Lukašenka

12.03.2009
čtk

Evropská komise zrušila plánovanou páteční návštěvu Běloruska. Nechtěla riskovat, že se nesetká s prezidentem Alexandrem Lukašenkem, který odcestoval na návštěvu Arménie. Návštěva se přesouvá na duben. Žádné další podrobnosti EK neuvedla.

Oficiální internetová stránka běloruského prezidenta uvedla, že Lukašenko odcestoval ve středu do Arménie. Jak dlouho tam bude, neuvedla, jen napsala, že návštěva byla dohodnuta v nedávném telefonickém rozhovoru s arménským prezidentem.

Komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová koncem února naznačila, že brzy navštíví Bělorusko, aby se sešla hlavně s Lukašenkem. Důvodem je oficiální projekt východního partnerství EU s několika bývalými republikami Sovětského svazu.

Šéfové států a vlád EU a bývalých zemí Sovětského svazu přizvaných do takzvaného východního partnerství se mají 7. května sejít v Praze. Zatímco účast šéfů Ukrajiny, Moldavska, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu je prakticky zajištěna, příjezd prezidenta Lukašenka EU podmínila pokračováním demokratizačních reforem v zemi.

EU také tlačí na Minsk, který má velmi blízko k Moskvě, aby nenásledoval příkladu mocného souseda a neuznal nezávislost gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek