Europoslanci vyzvali Peking k jednáním s dalajlamou

12.03.2009
čtk

Evropský parlament vyzval čínské úřady, aby obnovily jednání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Europoslanci přijali rezoluci u příležitosti padesátého výročí protičínského povstání v Tibetu. Rezoluce vyzývá předsednictví EU, aby připravilo deklarací k problematice Tibetu a Číny.

Odložený summit mezi EU a Čínou se zřejmě uskuteční v květnu v Praze. Původně se měl konat loni v prosince, ještě za francouzského předsednictví. Čína ale summit odložila, protože se jí nelíbilo setkání některých evropských politiků (včetně Nicolase Sarkozyho) s dalajlamou.

Na programu summitu jsou hlavně ekonomické otázky, na přetřes však zřejmě přijde i problematika lidských práv v Číně či otázka budoucnosti Tibetu. Evropští poslanci v rezoluci vyzývají, aby předsednictví EU v případné deklaraci zmiňovalo memorandum o autonomii pro Tibet.

Memorandum o autonomii představili čínským úřadům loni v listopadu zástupci tibetského exilu. Mělo být podkladem po další debatu a počítalo s určitou autonomií Tibetu. Peking memorandum odmítl, protože prý zpochybňovalo čínskou území integritu.

Zástupci Pekingu a dalajlamy se v minulosti několikrát sešli, žádné konkrétní výsledky to ale nepřineslo. Čína žádné další rozhovory neplánuje a naopak zpřísnila bezpečnostní opatření v Tibetu a oblast prakticky uzavřely vnějšímu světu.

Podle emisara tibetského duchovního vůdce dalajlamy při EU Taši Wangdi panuje v Tibetu panuje napjatá situace, která připomíná stanné právo. Existují obavy, že ve sporném regionu opět vzpuknou násilnosti. Wangdi zdůraznil, že dalajlama i většina exilových tibetských skupin vyzývá ke klidu. Podle něj nikdo významný neusiluje o odtržení Tibetu. Chtějí jen, aby Peking začal s Tibeťany jednat a poskytl několika milionům Tibeťanů podmínky pro udržení jejich tradic a způsobu života.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek