Gruzie se kvůli zákazu její písně nezúčastní soutěže Eurosong

12.03.2009
čtk

Gruzie se nezúčastní letošní mezinárodní písňové soutěže Eurosong v Moskvě. Reagovala tak na zákaz organizátorů, kteří nedovolili skupině Stephane&3G vystupovat s písničkou, která si bere na mušku ruského premiéra Vladimira Putina.

Soutěžní píseň „We Don’t Wanna Put In“ využívá slovní hříčku anglickým slovesem put in (vložit, připojit) a jménem Putin. V překladu pak text Nechceme vložit/připojit lze chápat také
jako Nechceme Putina. Kromě toho se v textu vyskytují slova „to kill“ (zabít) a „to shoot“ (zastřelit) a členové skupiny na scéně imitují střelbu z pistolí.

O zákazu rozhodla v úterý Evropská vysílací unie (EBU) v Ženevě, která soutěž s názvem Eurovision Song Contest organizuje. Kapela dostala na věběr – buď text písně změnit, nebo do soutěže nasadit jiný song.

„Naše písnička… neobsahuje politické prohlášení a veřejná televize její text nezmění a odmítá se zúčastnit soutěže v Moskvě,“ prohlásil na tiskovém briefingu podle agentury Reuters zástupce ředitele prvního programu Gruzínské televize Georgij Čanturija.

Soutěž Eurosong existuje od roku 1956 a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Letošního 54. ročníku soutěže v Moskvě se účastní 43 zemí. Česko
zastupuje Gipsy.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek