Langer a Barrot předali USA otázky EU o Guantánamu

17.03.2009
čtk

Český ministr vnitra Ivan Langer a evropský komisař Jacques Barrot v pondělí jménem Evropské unie předali americkému ministrovi spravedlnosti Eriku Holderovi seznam otázek, které se týkají věznice Guantánamo. Delegace EU vyjasňuje ve Washingtonu podmínky pro případné přijetí vězňů. Oficiální žádost zatím ze Spojených států nepřišla.

Schůzka byla hlavně informativní, k žádnému pevnému stanovisku zatím nedošlo, řekla mluvčí českého ministerstva vnitra Markéta Matlochová. České předsedncitví vyjednává o možném celoevropském přístupu ke Guantánamu.

Seznam otázek se týká hlavně sdílení informací o jednotlivých vězních. Podle Langera budou informace od amerických úřadů předány členským zemím, které se samostatně rozhodnou, jestli vězně přijmou. Holder v pondělí přislíbil, že poskytne informace, které pomohou (EU a jejím členům) vytvořit si vlastní rozhodnutí o jednotlivých vězních.

Ochotu přijmout část vězňů z Guantánama naznačily například Portugalsko a Španělsko. USA po zemích EU chtějí, aby převzaly asi šedesát vězňů z 245, kteří jsou na Guantánamu zadržováni. Česká republika o přijetí vězňů neuvažuje.

Na základně Guantánamo na Kubě zadržují Spojené státy osoby podezřelé z terorismu. Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovali zastánci lidských práv, nařídil americký prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek